torsdag 17. mars 2011

FORELDRE SOM GUDSBILDE


Den lutherske kirke lever med en tradisjon uten ikoner. Nettopp den manglende billedtradisjonen gjør at de færreste lutheranere greier å forholde seg til Guds bilder. I luthersk tradisjon skal alt være logisk, helst politisk korrekt og gå opp. Denne tilnærmingen har avlet mange flinke prester, men flinkhet kan som kjent aldri komme livet selv i møte.

Fader Vår - hvilket forhold har vi til dette bildet? - Alle har vi vært barn, og alle har vi en mor og en far. Som barn er vi prisgitt våre foreldre, og vår skjebne ligger fra unnfangelsens øyeblikk i disse kjempenes hender. Vi stoler på dem, de gir oss mat, de straffer oss, de elsker oss, de svikter, de trøster, de er klagemur. En slik skildring av våre foreldrene er ikke ulik våre bilder på Gud. Det er mye som tyder på at vi lager oss bilder av Gud basert på erfaringer og referanser i den synlige verden.

Les hele artikkelen Hvem er Gud i Den norske kirke i Vårt Land 28. februar 2011, www.kristendom.dk Er kirkens ord blevet tomme? 17. mars 2011.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar